Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij Lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht beperkt vanwege een stoornis in het lymfstelsel waardoor er vocht achterblijft in de huid.

Het lymfstelsel is een reinigings- en afweersysteem, bestaande uit een netwerk van lymfvaten en lymfknopen. De lymfvaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost.

Lymfoedeem in een ledemaat kan een moe en zwaar gevoel geven. Bovendien is er een verhoogd risico op infectie (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Oedeemtherapie is een verzamelnaam van alle therapieën die gebruikt kunnen worden om het oedeem (vocht) af te voeren. Denk hierbij aan manuele lymfedrainage, lymftaping, compressie therapie/zwachtelen, en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen (steunkousen).

Oorzaak

  • Primaire lymfoedeem:Dit is lymfoedeem wat aangeboren is.
  • Secundaire lymfoedeem: Dit is lymfoedeem wat optreedt na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Bijvoorbeeld na een operatie of bestraling.
  • Veneus oedeem: Dit oedeem ontstaat omdat de kleppen in de aderen van het veneuze bloedvatstelsel niet meer goed werken. Hierdoor is er geen goede bloeddoorstroming en vochtafvoer waardoor er bepaalde klachten kunnen ontstaan zoals: het optreden van spataderen, trombose, verhardingen en verkleuringen van de huid, vochtophoping rondom de enkels en onderbenen, rusteloze en vermoeide benen.
  • Lipoedeem: Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke chronische ziekte. Er is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel en de afvoer van het vocht via de lymfvaten is niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op heupen, bovenbenen en knieën. Ook de armen kunnen zijn aangedaan. Onbehandeld lipoedeem kan op den duur leiden tot lymfoedeem. De meest voorkomende symptomen zijn:

Zwaar gevoel in de benen, pijn, cellulitis, snel blauwe plekken, gewrichtsproblemen ( vooral knie), overgewicht zonder aanwijsbare oorzaak.

De behandeling
Met manuele lymfedrainage activeert d huidtherapeut, met een zacht pompende beweging, het fijne netwerk van de lymfvaten direct onder de huid. De lymfedrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die verhard weefsel (fibrose) soepel maakt.

Lymftaping is een aanvullende techniek waarbij tape direct op de huid wordt geplakt om het vochtafvoer te bevorderen

De omvang van het oedeem wordt regelmatig gemeten. Wanneer het uiterste resultaat is bereikt wordt een steunkous aangemeten om het resultaat ook daadwerkelijk zoveel mogelijk te behouden. De frequentie en duur van de behandeling is per persoon afhankelijk.

Winkelwagen