Nazorg borstkanker

Nazorg borstkanker

Nazorg bij borstkanker

De gevolgen van borstkanker zijn vaak ingrijpend. Zowel emotioneel als lichamelijk verandert er veel en mensen ervaren problemen met het hervatten van het “normale” leven. De oorzaak ligt veelal op het gebied van stress, onzekerheid, onverwerkt verdriet en/of lichamelijk ongemak. Die mensen hebben dus nog steeds behoefte aan individuele zorg.

Tijdens de anamnese ga ik op zoek naar wat de patiënt specifiek nodig heeft, waarna een behandeltraject wordt uitgestippeld. Het doel is de cliënt te leren zelfstandig verder te leven.” “Vooral oedeemtherapie is dankbaar werk. Daar raak je de patiënt ook daadwerkelijk aan. In die zin is huidtherapie bijna een intieme daad. Het effect is groot: je ziet mensen beter en sterker worden, de beweeglijkheid neemt toe en de angst vermindert.”

Waarom behandeling nazorg borstkanker bij Schouten Huid- en oedeempraktijk?

Van dichtbij heb ik het behandelproces gevolgd van mijn beste vriendin met borstkanker. Ik wil me daarom graag inzetten voor deze patiëntengroep. Ik ben van mening dat een goede nazorg en multi- disciplinaire samenwerking essentieel is voor het begeleiden van deze groep patiënten.

Ik werk daarom nauw samen met verschillende disciplines zoals diëtiste en fysiotherapeute.

Mijn bijdrage als huidtherapeute ligt in het behandelen van lymfoedeem door middel van oedeemtherapie vaak in combinatie met zwachtelen of lymfetapen. Zo nodig het aanmeten van een arm- of beenkous of thoraxbandage als aanvulling op deze behandelingen. Indien gewenst kan ik patiënten/ cliënten ook thuis behandelen. Daarnaast behandel ik littekens middels littekenmassage al dan niet ondersteund door siliconengel of –pleisters. Tevens heb ik mij gespecialiseerd in het zetten van medische tatoeages zoals bijvoorbeeld een tepelhof na borstreconstructie, wenkbrauwen na chemo etc.

Wat houdt de nazorg in?

De nazorg  kan bestaan uit verschillende behandelmethoden. Deze verschillen per persoon en worden in een persoonlijk behandelplan met u besproken. De volgende methoden zijn mogelijk bij de nazorg van borstkanker:

Lymfedrainage

Een van de meest toegepaste behandelingen bij oncologie patiënten is oedeemtherapie.

Oedeem ontstaat tgv een verstoorde afvoer van vocht en afvalstoffen door een falend lymfestelsel. Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling pas ik vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie.

Manuele lymfedrainage

Bij lymfedrainage wordt met een zacht pompende beweging van de handen op en rondom het oedeemgebied het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid gestimuleerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. Lymfedrainage valt onder oedeemtherapie.

Littekentherapie

Naast het lymfoedeem kunt u ook last hebben van storende, verharde, verkleurd, verkleefd of verdikt litteken. Door  het  litteken te masseren met speciale technieken wordt de doorbloeding verbeterd en de huid weer soepel gemaakt. Een vastzittend litteken kan de lymfafvoer belemmeren. Het doel van de behandeling is het versoepelen van de littekens om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen en een tweede doel is het uiterlijk van een litteken verbeteren.

Als aanvulling op de littekenbehandeling kunnen siliconenpleisters of gel geadviseerd worden of het tapen van het litteken.

Lymftaping

Lymftaping kan als goede aanvulling gebruikt worden. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt zodat het vocht zich beter kan verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en beweegoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

Er zijn verschillende technieken om lymftape aan te leggen. Bijvoorbeeld als ondersteuning voor afvoer van lymfvocht, maar ook voor het verminderen van fibrose, losmaken littekens of tegen misselijkheid na bijvoorbeeld chemo kuren.

Zwachtelen en therapeutische kousen

De zwachtelmethode wordt toegepast na lymfedrainage. Zwachtels geven een druk op de huid waardoor het vocht wordt teruggedrongen. Wanneer het vocht verdwenen is, worden er therapeutische kousen aangemeten.  Deze verhogen de druk van buitenaf, waardoor er minder vocht in het weefsel ontstaat en stabiel houdt.

Dermatografie

Tevens heb ik mij gespecialiseerd in dermatografie oftewel medische tatoeage.  Dermatografie is het injecteren van pigmenten in de huid. Bijvoorbeeld het tatoeeren van een tepelhof na borstreconstructie of wenkbrauwen en eye-liner wanneer deze haartjes na bv chemo niet volledig meer terug zijn gekomen. Of het inkleuren van storende littekens door bijvoorbeeld huidverkleuring enz.

Adviezen, leefregels en oefeningen

De huidtherapeut geeft u tijdens de behandeling diverse adviezen en bespreekt met u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen die u thuis kunt blijven doen. Ook voor huidadviezen van bestraalde huid kunt u bij ons terecht.

Winkelwagen