Acnetherapie

Acnetherapie

Acne is een aandoening van de talgklieren. Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. De talgklieren produceren talg (huidsmeer) om de huid soepel te houden. Talgklieren bevinden zich overal op de huid, maar niet op de handpalmen en voetzolen. Acne komt voornamelijk voor op de plaatsen waar de meeste en grootste talgklieren zich bevinden zoals gelaat, borst, bovenste deel van de rug en de schouders. Acne begint meestal in de puberjaren. Maar ook na of tijdens zwangerschap kan acne ontstaan door verandering van hormonen. Als de opening van de haarzakjes waar de talgklieren in uimonden verstopt raken, ontstaat acne.

Oorzaak
Acne kan door verschillende oorzaken ontstaan:

 • Verhoogde talgproductie
  Tijdens de puberteit wordt onder invloed van de androgene (mannelijke) hormonen de talgproductie verhoogd. De talgklieren in het gelaat, op de borst, op rug en schouders worden groter en maken meer talg aan. Door de overmatige talgproductie en de keratinocyten (dode huidcellen) verstoppen de talgklier uitgangen
 • Bacteriën
  Bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn.
 • Ontsteking
  Een stoornis in het verhoorningsproces (verschilfering) en een afsluiting van het talgklierkanaal.
 • Overige factoren
  De overige factoren kunnen van invloed zijn op het ontstaan van acne: genetische factoren, stress, medicatie, hormonale factoren, krabben/knijpen, cosmetica die niet geschikt is voor de acne huid en daardoor de poriën afsluit.

Hoe herkent u acne?
Kenmerkend voor acne is een combinatie van:

 • Een vette, glimmende huid
 • Kleine zwarte bultjes: gesloten comedonen
 • Zwarte puntjes: open comedonen, meeëters
 • Rode pukkels; papels
 • Puistjes met en geel puskopje
 • Pustels
 •  

Meestal komen deze kenmerken op hetzelfde moment en naast elkaar voor. Maar het kan ook zijn dat maar een van deze kenmerken zichtbaar is bijvoorbeeld alleen pustels of comedonen. Acne kan een wisselend verloop hebben.

De Behandeling
De behandeling gaat als volgt:

We beginnen de behandeling met het goed reinigen van de huid waarna deze gescrubd wordt  d.m.v een biologische peeling.

Dit is een peeling met hele fijne korreltjes die de huid niet beschadigd mocht de huid er erg onrustig uitzien. Dit in combinatie met de vapozone (stoomapparaat)  om de huid goed te verweken de poriën gaan open staan waardoor het makkelijker is de acne te behandelen.

Hierna volgt de dieptereiniging: het aanprikken van milia’s en het uitdrukken van pustels, papels,comedonen…..

De basisbehandeling kan worden uitgebreid met een fruitzuurpeeling. Dit is afhankelijk van de ernst van de acne, en of u medicatie gebruikt.

Tijdens de intake zal advies worden gegeven welke behandeling het meest geschikt zal zijn met het best haalbare resultaat. Ook zal de huidtherapeut u thuisadviezen  kunnen geven waarmee de patiënt de acne zelf  kan aanpakken wat een ondersteuning zou kunnen zijn voor de behandeling.

Winkelwagen