Littekentherapie

Littekentherapie

Littekens ontstaan wanneer de wondgenezing wordt versoord. De Huidherapeut kan dit op verschillende manieren behandelen. De behandeling verschilt sterk per litteken en per persoon. Ook het behandeldoel kan verschillen; bewegingsbeperking verhelpen, jeuk en pijn bestrijden, bloeddoorstroming verbeteren of oedeem voorkomen of verhelpen. En natuurlijk het minder opvallend maken van een litteken kan hierbij een doel zijn.

Oorzaak
We onderscheiden verschillende soorten littekens:

 • Gewone littekens
  er blijft dan een litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.
 • Atrofische littekens
  bij deze littekens is de huid eronder afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
 • Hypertofische littekens
  dit zijn brede roze littekens. Er is te veel collageen weefsel gevormd. Het litteken ligt boven op de huid.
 • Keloïdale littekens
  deze littekens zijn te vergelijken met hypertrofisch littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.
 • Acne littekens
  door de heftige ontstekingsreactie van de huid bij acne, kunnen er littekens ontstaan. Er bestaat hierbij een verband tussen de ontstekingsreactie en de littekengevoeligheid van de huid. Littekens na acne zijn vaak diepe littekens en zien eruit als ‘putjes’ in de huid.

De Behandeling
De huidtherapeut kan een aantal behandelingen toepassen afhankelijk van het soort litteken. Vaak worden er ook combinaties van verschillende behandeltechnieken gebruikt.

 • Littekenmassage
  Ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
 • Tape, siliconenpleisters of siliconengel
  Deze worden aangebracht  roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen te verminderen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.
 • Camouflage
  Wanneer het litteken sterk in kleur afwijkt en deze minder zichtbaar te maken (zie ook uitleg bij camouflagetherapie)
 • Peeling
  Bij peeling wordt het bovenste laagje dode huidcellen verwijdert. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken.
Winkelwagen